Wraz z powrotem do naturalnego i zdrowego sposobu odżywiania się i stosowania produktów żywnościowych bez dodatków substancji chemicznych rośnie rola miodu pszczelego jako cennej substancji odżywczo-leczniczej i przyprawowej.
Miód możemy stosować w naszej kuchni praktycznie do wszystkiego:
-
tradycyjnie do białego sera, pieczywa zwłaszcza razowego i świeżych ogórków
-
możemy słodzić napoje zimne i ciepłe, wszystkie herbaty, herbatki ziołowe i owocowe
-
do wypieku ciast i ciasteczek
-
do sporządzania dietetycznych śniadań, sałatek zdrowotnych
-
do zup, przystawek, dań rybnych i mięsnych
-
jako dodatek do surówek, marynat, deserów
-
do sporządzania wyśmienitych (nawet wysokoprocentowych) napitków
-
miód jest niezastąpionym produktem przy sporządzaniu potraw wigilijnych i świątecznych.
► Miód potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny
i wyrazisty smak.
► Tradycyjna herbata z miodem i cytryną szybko rozgrzewa, gdy jesteśmy zziębnięci i szybko zregeneruje siły, gdy jesteśmy zmęczeni.
► Osłodzone miodem kakao, kawa z mlekiem, jak też czarna kawa nabiera innego smaku.
► Miodem można zastąpić cukier prawie we wszystkich przepisach.
► Jest on dla zdrowia bardziej wartościowy ponieważ cukier zawiera tylko „puste” kalorie, natomiast miód jest produktem bogatym w cukry proste, enzymy oraz ważne składniki mineralne.
► Występujące duże różnice smakowe w miodach pozwalają na użycie do przygotowywania potraw odpowiedniej odmiany miodu o preferowanych walorach.
► Odmianę wybiera się w zależności od tego, czy ma być użyta jako podstawa do potraw słodkich, czy jako przyprawa do dań mięsnych, zup, surówek.
► Miody jasne , które są łagodniejsze powinny być używane do sosów, deserów, czy napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek i likierów.
► Miody ciemne, wyraźne w smaku nadają się szczególnie do korzennych chlebów, strucli, innych ciast oraz miodów pitnych i miodówek.
Zachęcamy do zdrowego "miodowego" odżywiania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz