niedziela, 28 marca 2010


Wraz z powrotem do naturalnego i zdrowego sposobu odżywiania się i stosowania produktów żywnościowych bez dodatków substancji chemicznych rośnie rola miodu pszczelego jako cennej substancji odżywczo-leczniczej i przyprawowej.


Miód możemy stosować w naszej kuchni praktycznie do wszystkiego:

  • tradycyjnie do białego sera, pieczywa zwłaszcza razowego i świeżych ogórków

  • możemy słodzić napoje zimne i ciepłe, wszystkie herbaty, herbatki ziołowe i owocowe

  • do wypieku ciast i ciasteczek

  • do sporządzania dietetycznych śniadań, sałatek zdrowotnych

  • do zup, przystawek, dań rybnych i mięsnych

  • jako dodatek do surówek, marynat, deserów

  • do sporządzania wyśmienitych (nawet wysokoprocentowych) napitków

  • miód jest niezastąpionym produktem przy sporządzaniu potraw wigilijnych i świątecznych.


► Miód potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny
i wyrazisty smak.
► Tradycyjna herbata z miodem i cytryną szybko rozgrzewa, gdy jesteśmy zziębnięci i szybko zregeneruje siły, gdy jesteśmy zmęczeni.
► Osłodzone miodem kakao, kawa z mlekiem, jak też czarna kawa nabiera innego smaku.
► Miodem można zastąpić cukier prawie we wszystkich przepisach.
► Jest on dla zdrowia bardziej wartościowy ponieważ cukier zawiera tylko „puste” kalorie, natomiast miód jest produktem bogatym w cukry proste, enzymy oraz ważne składniki mineralne.
► Występujące duże różnice smakowe w miodach pozwalają na użycie do przygotowywania potraw odpowiedniej odmiany miodu o preferowanych walorach.
► Odmianę wybiera się w zależności od tego, czy ma być użyta jako podstawa do potraw słodkich, czy jako przyprawa do dań mięsnych, zup, surówek.
► Miody jasne , które są łagodniejsze powinny być używane do sosów, deserów, czy napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek i likierów.
► Miody ciemne, wyraźne w smaku nadają się szczególnie do korzennych chlebów, strucli, innych ciast oraz miodów pitnych i miodówek.

Zachęcamy do zdrowego "miodowego" odżywiania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz